subota, 17. studenoga 2012.

Zanimanje

U životu bi htjela postati  VETERINARKA zato što sam od rođenja okružena najrazličitijim životinjama kao što su: čistokrvni psi, mačke, zečevi, grlice, fazani, koze...
Općenito o veterinarima  
  Veterinari vode brigu o zdravlju domaćih i kućnih životinja, a katkada i drugih životinja za koje su ljudi zainteresirani.  Briga o zdravlju životinja posredno znači i brigu o zdravlju ljudi, jer životinje često prenose bolesti koje su opasne i za ljude. Mnoge životinje čovjek iskorištava za svoje potrebe, katkada i za rad, a danas uglavnom za prehranu, pa se velik dio poslova veterinara odnosi i na unapređivanje iskoristivosti životinja. Za postavljanje dijagnoze, tj. određivanje o kojoj je bolesti riječ, veterinar može upotrijebiti laboratorijske pretrage, savjetovati rentgenske preglede i druge dijagnostičke postupke koji se primjenjuju i u ljudskoj medicini. Liječenje težih bolesti ili izvođenje složenijih kirurških zahvata obavljaju veterinari-specijalisti, npr. kirurzi. U veterinarskim stanicama za domaće životinje veterinari liječe i sprečavaju bolesti krupne i sitne stoke, peradi i drugih domaćih životinja na sličan način kao što se to radi u ambulantama za male životinje. Osim liječenja i sprečavanja bolesti, česta su umjetna osjemenjivanja, pomoć pri porodu i kastriranje. Nastoji se i poučiti vlasnika domaćih životinja kako da sam spriječi pojavu i širenje bolesti te kako da odabire, hrani i njeguje životinje da bi postigao ekonomičnost prinosa i kvalitetu proizvoda (mesa, mlijeka, jaja, vune).
Htijela bih i VOLONTIRATI u nekom centru za napuštene pse kao što su: Noina arka, Sklonište Dumovec itd. Posebno uz sve životinje htjela bi se baviti psima i mačkama.

Nema komentara:

Objavi komentar

posjeti